Ubuntu 14.04 julkaistu!

Lataa viiden vuoden tuella varustettu LTS-versio täältä!

Testi!

Pojat testaa kovasti!

Tietokoneet ja laitteet

Useimmat tietokoneiden käyttäjät hankkivat tietokoneensa valmiina pakettina kaupasta tai saavat sen työnantajaltaan. Tällöin ohjelmien asentamista ei juuri tarvitse miettiä, sillä yleensä PC-tietokoneissa on valmiiksi maksettuna ja asennettuna Microsoftin Windows-, Applen Mac OS- tai Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Kilpailun ja kuluttajan valinnanvapauden vuoksi on kuitenkin tärkeää, että tietokoneita myydään myös ilman esiasennettua käyttöjärjestelmää tai avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmällä, kuten Ubuntulla, varustettuna.

Ubuntu- ja muut Linux-tietokoneet (uusi)

Virallisesti Ubuntu-sertifioituja laitteita myyvät:

Dell (Internet) ja jälleenmyyjät
Dellin verkkokaupassa on Ubuntu-malleja. Niitä voi hankkia joko jälleenmyyjien kautta tai puhelimitse (vain yritykset) suoraan Dellin myynnistä. Yksityisille tarkoitettua verkkokauppaa ei ole, toisin kuin joissain muissa maissa. Alempana tällä sivulla on osa Dellin jälleenmyyjistä, mutta Dellin sivulta löytyy ajantasaisin tieto.
HP, Lenovo -jälleenmyyjät
Myös HP ja Lenovo sertifioivat tietokoneitaan Ubuntu-käyttöön, mutta Ubuntu-esiasennettujen tietokoneiden saatavuus Suomesta on ollut Delliä heikompi.
Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään pohjautuvat kevyet Chromebook-kannettavat sekä pienikokoiset Chromebox-pöytäkoneet pohjautuvat Linuxiin. Intel Haswell -malleihin on helppo asentaa esimerkiksi Ubuntu.

Gigantti
Gigantin valikoima sisältää monta eri Chromebook-mallia.
NetAnttila.com
Anttilan verkkokauppa myy lukuisia eri Chromebook-malleja.
MikroAitta
Tarjolla on muutama eri Chromebox-malli.
Ainakin alla luetellut liikkeet myyvät tietokoneita, joissa Ubuntu on valmiiksi asennettu. He osaavat auttaa myös Linux-yhteensopivien oheislaitteiden hankinnassa.

ATK-palvelu Rauno Alatalo (Alajärvi)
Räätälöityjä konepaketteja Ubuntulla
Data-Koivisto (Data-Group) (Hyvinkää)
Dellin tietokoneita Ubuntulla.
GGS-Data (Göteborg)
Tietokonepaketteja Ubuntulla ja muita Ubuntu-tuotteita.
Jimm’s (Turku)
Dell-tietokoneita Ubuntulla.
Keski-Suomen JK-Center Oy (Saarijärvi/Äänekoski)
DG-Linux-tietokonepaketti Ubuntulla
Jyketek Ky (Virrat/Seinäjoki)
Esiasennettuja pöytäkoneita Ubuntulla, asennukset myös vanhempiin koneisiin. Lisäksi Linux-tukipalveluja.
LinuxComp.net (Alavus)
Ubuntu-tuotteita ja ajoittain tietokoneita myynnissä.
Linux-Onlineshop.de (Saksa)
Pöytätietokoneita ja kannettavia Ubuntulla tai ilman käyttöjärjestelmää. Valittavissa myös suomalainen (eli ruotsalainen) näppäimistö kannettaviin.
Petrotek Oy (Joensuu)
Ubuntu ja muut Linuxit sekä uusiin että vanhoihin työpöytäkoneisiin sekä kotipalvelimiin. Myös testatut oheislaitteet.
EDAnova (Oulu)
Dell-kannettavia ja -työasemia Ubuntulla. Koneet sisältävät kaikki peruskäyttöön tarvittavat ohjelmat, kuten tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, nettiselaimen jne.
SenioriPC (Helsinki)
SenioriPC-palvelu mahdollistaa tietokoneen ja internet-palveluiden helpon ja turvallisen käytön kaikille, ikään tai kokemukseen katsomatta.
SMARTO Group (Jorvas, Kirkkonummi)
Mini-PC -laitteiden maahantuoja, joihin esiasennettuna Ubuntu. Valikoimassa muun muassa “maailman pienin PC” fit-PC2 ja Aleutian (UK) koko tuotevalikoima.
SS-Datapalvelu (Seinäjoki/Ilmajoki)
Tietokoneita Ubuntulla, esittelyssä myös myymälässä
System76 (USA)
System76 toimittaa sekä kannettavia tietokoneita että pöytätietokoneita Ubuntulla myös Suomeen.
Tampereen Datapiste (Tampere, Pirkanmaa)
ATK-laitetoimittaja. Koneet myös Ubuntu-käyttöjärjestelmällä.
Teraset (Helsinki)
Dell-jälleenmyyjä, sivuilta tilattavissa suoraan esiasennettuja Ubuntu-tietokoneita.
Tietokonekauppa.fi (Turku)
Joitain pöytäkoneita ja läppäreitä saatavilla Ubuntulla varustettuna
Veljekset Keskinen Oy, Tuuri.fi (Tuuri)
Saatavilla toiveiden mukaan kasatut pöytätietokoneet ja valmiit pöytätietokoneet sekä vanhojen tietokoneiden päivitykset sekä Ubuntu -asennukset.
Yritysten verkkokauppa (Helsinki)
Dell-tietokoneita Ubuntulla yrityksille.
Ubuntu-tietokone (käytetty)
Ubuntu sopii erinomaisesti tuomaan tietoturvallisen, modernin ja monipuolisen ohjelmistovalikoiman vanhaankin tietokoneeseen. Monet käytettyjä tietokoneita myyvät tahot asentavatkin Ubuntun tai muun Linuxin myymiinsä koneisiin.

Datagurut Ky (Helsinki, Lauttasaari)
Myynnissä Ubuntulla varustettuja käytettyjä tietokoneita “Ubuntu shop”:ssa.
Kierrätyskeskus
Myynnissä ainakin Vantaan ja Kyläsaaren toimipisteissä halvalla käytettyjä tietokoneita, joihin on asennettu Ubuntu. Soita ja kysy lisää.
Mikkelin Ekotori
Kaikki tietokoneet Ubuntulla jos niitä on myynnissä.
PC-Räätäli (Tampere)
Yritysten käytöstä poistettuja koneita (erityisesti Dell ja ThinkPad koneita). Lähes kaikissa koneissa rinnakain asennettu Ubuntu ja Windows, katso nettikaupan Linux yhteensopivat valikko. Uudet koneet toimitetaan räätälityönä, kysy tarjous vaikkapa Ubuntu tiedostopalvelimesta etäyhteyksin.
Pc-Shop (Helsinki)
Myytävänä edullisesti Helsingin kaupungin käytöstä poistettuja tietokoneita, niiden osia ja oheislaitteita. Koneet myydään joko ilman käyttöjärjestelmää tai Ubuntulla. Avoinna ma-to 8.30-14.00 pe 8.30-13.00. Kyläsaarenkatu 8 D, Puh. 040-334 0006
Petrotek Oy (Joensuu)
Yritysten/yksityisten käytöstä poistettuja koneita. Kaikki koneet mahdollista saada Ubuntulla. Webpuodissa valikoima käytetyistä, kannattaa myös kysyä erikseen myymälässä vaihtuvia koneita.
Teraset (Helsinki)
Käytetyt PC-tietokoneet Ubuntulla. Sekä verkkotilaukset että myymälästä. Myymälä auki ma-pe 10.00-18.00.
Turun Ekotori
Monet tietokoneet Ubuntulla varustettuja.
Tietokoneita ilman käyttöjärjestelmää
Joitain tietokoneita myydään ilman käyttöjärjestelmää. Tällöin Ubuntu (tai muu vapaiden ohjelmistojen käyttöjärjestelmä) tulee asentaa itse, mutta ostaja ei joudu kuitenkaan maksamaan “tyhjästä”, eli käyttöjärjestelmästä jota ei aio käyttää. Usein merkkivalmistajien tekemät sopimukset esim. suljettujen ohjelmien valmistajien kanssa estävät vaihtoehtoisten järjestelmien mainonnan, joten esimerkiksi Ubuntu-mainonta ei välttämättä tavoita monia ihmisiä.

Kannettavat tietokoneet

Kannettavia tietokoneita on yleensä pöytäkoneita hankalampi löytää ilman käyttöjärjestelmää. Tässä muutamia vaihtoehtoja.

Dell (Internet)
Myy Suomessakin sekä yrityksille että yksityisille pöytäkoneita ja kannettavia tietokoneita ilman käyttöjärjestelmää (= n-series), mutta tietoa ei löydy suomenkielisiltä sivuilta; saatavilla Latitude-, Vostro- ja Precision-laitteet esim. puhelimitse tilaamalla
HP (Internet)
Tarjoaa yrityksille kannettavia nc6320, nc6400 ja nc8430 ilman käyttöjärjestelmää (“FreeDOS”), lisäksi joitain pöytäkoneita
Mikromaja (Internet)
”Sivushopissa” tarjolla joitain HP:n koneita ilman käyttöjärjestelmää (”FreeDOS”), ja ajoittain myös kannettavia tietokoneita.
Petrotek Oy (Joensuu)
Ordi kannettavat ilman käyttöjärjestelmää tai ubuntulla. Webpuodissa esillä muutamia malleja, kysy/soita lisää vaihtoehtoja. Myös muihin merkkeihin Ubuntu asennukset.
Tietoarmada (Joensuu)
HP Renew -kannettavia ilman käyttöjärjestelmää (”FreeDOS”).
Ulkomailta valmistajien koko valikoima on yleensä hieman helpommin saatavilla myös kuluttajille. EU:n sisällä kaupanteko on yleensä helppoa.

Computeruniverse (Saksa)
(Laptops: Operating System: FreeDOS)
Linux-Onlineshop.de (Saksa)
Tuxedon (eli Clevon) kannettavia ilman käyttöjärjestelmää (tai Ubuntulla). Valittavissa myös suomalainen (eli ruotsalainen) näppäimistö.

Pöytätietokoneet

Tällä sivuilla mainittujen yritysten ja valmistajien lisäksi useimmat ATK-yritykset tarjoavat itse kasattuja pöytätietokoneita, joita voi ostaa ilman käyttöjärjestelmää. Myös merkkikoneita voi saada ilman käyttöjärjestelmää, esimerkiksi:

Petrotek Oy (Joensuu) Ordi kannettavat ilman käyttöjärjestelmää tai ubuntulla. Pöytäkoneet ilman käyttöjärjestelmää, tai ubuntulla. Webpuodissa esillä muutamia malleja, kysy/soita lisää vaihtoehtoja. Myös “merkki” koneiden Ubuntu asennukset.
Teraset (Helsinki) Oman tuotannon uudet tietokoneet ilman käyttöjärjestelmää. Sekä verkkotilaukset että myymälästä. Myymälä auki ma-pe 10.00-18.00.
Tietoarmada (Joensuu)
HP Renew -pöytäkoneita ilman käyttöjärjestelmää.
Veljekset Keskinen Oy, Tuuri.fi (Tuuri)
Saatavilla toiveiden mukaan kasatut pöytätietokoneet ja valmiit pöytätietokoneet sekä vanhojen tietokoneiden päivitykset sekä Ubuntu -asennukset, pöytätietokoneen saa myös ilman käyttöjärjestelmää.

NUC-konerungot

Intelin NUC-tietokonerungot toimitetaan ilman käyttöjärjestelmää. Lisäksi runkoihin tulee ostaa kiintolevy ja muistia.

Verkkokauppa.com
Lukuisia eri NUC-malleja.
CDON.com
Paljon eri NUC-konerunkoja.
Webhallen
Suuri joukko eri NUC-malleja ja valmiita ratkaisuja kiintolevyn sekä muistin kera.
Tietokonekauppa.fi
Valikoima NUC-malleja.

Puuttuuko Ubuntu-tietokoneita (tai yleisemmin Linux / vapaat ohjelmistot) myyvä yrityksesi tai tietämäsi yritys? Ilmoita asiasta Ubuntu Suomelle lähettämällä viestin esimerkiksi ubuntu-markkinointi-postituslistalle tai Ubuntu Suomen WWW-keskustelualueiden alueelle ”Ubuntu Suomi – tapahtumat ja toiminta”. Voit myös rekisteröityä suoraan wikiin wikin etusivulta ja muokata tätä sivua itse.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa

Kuvia ja videoita

On internetissä paljon.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!